
Botoks
Çizgiler ve Kırışıklıklar
Botoks , aslında bir toksin olup etkisini temelde kaslar üzerinde gösterir. Yüzümüzde özellikle mimik kaslarımızın fazla kullanımı sonucu ortaya çıkan çizgiler ve kırışıklıklar hızlı bir şekilde ortadan kalkıyor.
Botoks nedir ve nasıl etki eder?
Botilinum toksin , clostridium botulinum adlı bakterinin ürettiği bir toksindir. Yapısal olarak birbirine benzeyen yedi farklı tipi bulunur; tedavi amacı ile Tip A ve B kullanılmaktadır. Botilinum toksin fabrikasyon aşamasında vakumlu şişelerde toz şeklinde üretilir. Klinik kullanım esnasında serum fizyolojik ile sulandırılarak kullanıma hazır hale getirilir. Bir çok firma tarafından farklı botilinum toksinler üretilmektedir. Ülkemizde sağlık bakanlığının onayladığı ve FDA tarafından onay almış üç botilinum toksin markası kullanılmaktadır (Botox: Allergan inc., Dysport: Gen İlaç, Nabota: Seltek firması).
Botilinum toksin enjekte edildiği noktada sinir ve kaslar arasındaki boşluğa geçerek sinirlerin kasları uyarmasını geçici olarak durdurur. Bu süreçte kasların istemli hateketini yapamadığımız için mimik kası kullanımına bağlı oluşmuş deri çizgileri kaybolur.
Kozmetik amaçlı botoks nerelere uygulanır?
Kozmetik uygulama kaş arasında oluşan kaş çatma çizgilerinde, göz kenarlarında oluşan kaz ayağı çizgilerinde, alında oluşan yatay çizgilerde, burun üzerinde oluşan enine çizgilerde , dudak üzerinde oluşan çizgileri gidermekte kullanılır. Ayrıca burun ucu kaldırma, çenede portakal kabuğu görünümünü giderme, diş eti gülüşü olarak da bilinen (Gummy Smile) durumun giderilmesinde ve kaş kaldırma amacı ile de sıklıkla uygulanmaktadır.
Kozmetik amaçlı Botoksun kullanım alanları
- Alın Çizgileri
- Kaş Çatma Çizgileri
- Kaz ayağı Çizgileri
- Kaş kaldırma
- Burun ucu kaldırma
- Burun üstü ve kenarı Çizgiler
- Gummy smile (diş eti gülüşü)
- Çenede Portakal Kabuğu görünümünün giderilmesi
- Yüzdeki gözeneklerin ve yağlanmasının azaltılması
- Yüz İnceltme
- Dudak Çizgileri
- Ağız Köşesi Düşüklüğünü Giderme
- Boyun çizgilerini giderme
- Nefertiti Boyun
Terleme botoksu nedir?
Kırışıklık ve çizgiler dışında diğer sık kullanım alanı ise bölgesel aşırı terlemeler. Aşırı terlemeler bazen sosyal hayatı olumsuz etkileyebiliyor. Bölgesel aşırı terlemelerde kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Botilinum toksin aşırı terlemelerde kullanılan iyi bir alternatif tedavi. Etkisini enjekte edildiği bölgelerde ter bezlerinin çalışmasını önleyerek gösteriyor. Özellikle koltuk altı el içi ve ayak terlemelerinde oldukça etkili bir tedavi yöntem. Etkinliğii 6-8 ay kadar sürebilmektedir. Tekrarlayan tedavilerle bu süre uzayabilir.
Masseter botoksu nedir?
Çene kası olarak da bilinen Masseter kası vücudumuzdaki en güçlü kaslardan biri. Diş sıkma ve diş gıcırdatma sorunu yaşayan hastalarda bu problemi ortadan kaldırmak için Masseter kasını gevşetmek için botilinum toksini enjeksiyonu yapılır. Oldukça etkili bir yöntemdir. Genellikle 6-8 ay aralarla uygulanır. Diş sıkma problemini ortadan kaldırmak için 2-3 seans uygulama gerekir.
İşlem Aşamaları

Değerlendirme ve Muayene
1. AŞAMA
Bir ön muayene yapılarak cildinizin durumu ve oluşan kırışıklıklar değerlendirilir. İhtiyacınız olan botilinum toksin dozu ve enjeksiyon noktaları belirlenir.

İşlemin Uygulanması
Aşama 2
Botoks, ince uçlu iğneler ile yapıldığında ağrısız bir işlemdir bu nedenle işlem sırasında lokal anesteziye genellikle ihtiyaç duyulmaz. İşlem yaklaşık 10 dk kadar sürmektedir. İhtiyaç duyulan bölgelere, gerekli dozlarda botilinum toksin enjekte edilir. Enjeksiyon sonrasında şişlik ve ödem gözlenmez hızlıca sosyal hayatınıza dönebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Enjeksiyon noktalarına dokunulmamalıdır.
Enjeksiyon sonrası ilk saatlerde morluk ve şişlik varsa buz uygulanması faydalı olur.
İlk gün yatarken yüz üstü veya yan yatılmamalı, sırt üstü ve baş yüksekte olacak şekilde çift yastıkla yatılmalıdır.
İlk bir hafta ağır fizik egzersiz yapılmamalı.
Botoks yapılan bölgelere masaj uygulanmamalıdır.
Sıcak duş, sauna ve hamam, yüzme gibi aktiviteler birkaç gün ertelenmelidir.
Yaz döneminde güneşten korunmak faydalı olacaktır.
İşlem sonrası botoks enjeksiyon noktalarında geçici morluklar, lokal ödem gözlenebilir. Bazı hastalarda enjeksiyon sonrası birkaç gün süren geçici baş ağrısı gözlenebilmektedir. Alanında uzman olmayan hekimler tarafından yapılan işlemlerde yüz simetrisinde bozulma, göz kapaklarında ve kaşlarda düşme, dudak hareketlerinde ve konuşmada bozukluk gibi sorunlar ile karşılaşılabilmektedir. Mutlaka botoks yaptırılacak yer veya kişiler iyi araştırılmalı, kullanılan ürünler iyi sorgulanmladır.