AKNE

Akne nedir ve nasıl tedavi edilir?

Halk arasında ergenlik sivilcesi olarak da adlandırılan akne, yüz , göğüs ve sırtta yerleşen komedonlar (siyah ve beyaz noktalar) ve çoğu olguda iltihaplı lezyonlar ile kendini gösteren bir hastalıktır. Bazen bu lezyonlar cilt altında sertlikler ve şişlikler (nodül ve kist) şeklinde de ortaya çıkabilir. Vücudun yağlı bölgelerine yerleşir. Hastaların çoğunda cilt yağlanması da mevcuttur. Genç kızlarda ve kadınlarda hormanal durumlar ve menstrüel döngü aknenin alevlenmesine neden olabilir. Akne ile gıda ilişkisi tam açıklığa kavuşmuş değildir ancak yağlı gıdaların akneyi arttırabilmektedir. Stersli dönemlerde aknede alavlenme gözlenebilmektedir.

Akne tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Aknenin şiddetine göre topikal kremler, antibiyotikler veya A vitamini türevi ilaçlar (isotretinoin) kullanılabilmektedir. Ek olarak komedonları gidermek ve yağlanmayı azaltmak için yıkama jelleri, meyve asidi içeren peelingler ve cilt bakımları önerilir.

Akne, tedavi edilmediğinde veya şiddetli akne formlarında yerinde iz (akne skarı) bırakarak iyileşebilmektedir. Bu izler buz kıracağı (İce-pick skarlar) olarak adlandırılan; yanaklarda koparılmış gibi gözlenen dik ve derin çöküntüler şeklinde gözlenebilir. Şiddetli akne olgularında iyileşen bölgelerde atrofik skar olarak adlandırılan çukurlaşmalar şeklinde de izler kalabilir.

Akne İzleri Nasıl Tedavi Edilir?

Akne izlerinin tedavisi uzun soluklu bir süreçtir; tam düzelme için çoğunlukla tekrarlayan tedavi seanslarına ihtiyaç duyulur. İzlerin yüzeyel veya derin olmasına, akne skarının türüne ve yoğunluğuna göre uygulanacak tedaviler ve seanslar değişkenlik gösterir.

Akne izleri için en çok kullandığımız tedavi yöntemleri kimyasal peeling, dermabrazyon, farksiyonel lazer, altın iğneyi sayabiliriz. Çok derin ve çökük izlerde dermal dolgular da düzelme sağlamaktadır.