Cilt lekeleri ve benler

CİLT LEKELERİ

Nasıl Oluşur?

Cildimizde çeşitli faktörlerle lekeler oluşabilmekte. Bazı lekeler doğum lekeleri olarak gözlenebildiği gibi bazıları da sonradan ortaya çıkabiliyor. Bu lekelerin ortaya çıkmasında en önemli sebep ise güneş ışınları içinde yer alan ultraviyole A ve B ışınları. Bunun dışında genetik yapı, yaşlanma ve hormonal faktörler de leke oluşumuna sebep olmaktadır.

Cildimizin yapısında melanosit adlı hücreler bulunur. Melanosit hücrelerin temel görevi melanin adlı pigmenti üretmektir.. Bu pigment deri hücrelerini güneşin zararlı etkilerinden korumakta ve aynı zamanda cilt rengimiz ve tonumuzun oluşmasını sağlamakta. Ultraviyole ışınların melanositleri fazla uyarması veya lokal olarak melanin üretiminin artması sonucu ciltte çiller, yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri (melazma) gibi lekeler ortaya çıkmaktadır.

Cilt Lekeleri nasıl analiz edilir?

Dermatolojik muayenenizi yaptıktan sonra lekenizin türü ve derinliğini belirlemek için cilt analizi ve testler yapılır. Bilgisayarlı dermaskop ve woold ışığı cihazları ile lekeler ayrıntılı olarak incelenir.

Bilgisayarlı dermoskop ile ciltteki lekeler, nevüsler ve deri kanseri ayrıntılı ber şekilde incelenebilmektedir. Wood lambası mor ötesi ışık yayan bir cihazdır. wood ışığı ile bazı cilt hastalıklarının ayırımı ve lekelerin derinliği saptanabilmektedir.

Cilt Lekeleri Nasıl Tedavi Edilir?

Leke türüne ve derinliğine göre tedaviler değişiyor. Çil ve yaşlılık lekeleri Q swich lazer ve Nd yag Lazer teknolojileri ile etkili bir şekilde ortadan kaldırılabiliyor. Melazma ve güneş lekelerinde cilt soyma, mezoterapi ve lazer gibi yöntemler tercih edilebiliyor. Lekenin yoğunluğu ve derinliğine göre tedavi süresi ve seans sayıları değişkenlik gösteriyor.