Halk arasında gül hastalı olarak da bilinen yüzde kızarıklık ve akne benzeri lezyonlar  ile seyreden kronik bir deri hastalığıdır

Çoğunlukla 20-50 yaş aralığında gözlenir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık gözlenir.

Klinik olarak yüzde özellikle yanaklar ve burun üzerinde kızarıklık ve yanma şikayeti ile ortaya çıkar. Muayenede yüzde kızarıklık ve kılcal damarlarda artış izlenir. Bazı hastalarda yüzdeki kızarıklığa sivilce oluşumu da eşlik eder. Muayenede burun üzerinde, alında , yanaklarda ve çene bölgesinde akne benzeri lezyonlar gözlenebilir. Rozaseada konjonktivit ve blefarit gibi göz bulguları da gözlenebilmektedir. Bu durum gözlerde kızarıklık şeklinde ortaya çıkar. Klinik bulgular dönem dönem alevlenmeler ile seyreder.

Rozaseanın nedeni kesin olarak bilinmiyor. Rozaseada ciltte demodex follikulorum adlı parazit oranında artış gözlenmiştir ve hastalığın gelişiminden sorumlu tutulmuştur. Yüzdeki deriden alınan örneklerin mikroskop altında incelenmesi ile bu parazit saptanabilir. Derideki yüzeyel kan damarlarındaki artışın rozaseada kızarıklığa sebep olduğu düşünülmektedir. Bu kızarıklığı ve damarlanma artışını stres , sıcak ortam, ısı ,güneş ışınları, sıcak içecekler ve alkol artırmaktadır. Acı ve baharatlı gıdaların yüzdeki kızarıklığı arttırdığı bilimektedir.

Bu hastaların cildi oldukça hassastır o nedenle cilt temizliğinde hassas ciltlere uygun yıkama jelleri kullanılmalıdır. Güneş ışınlarının kızarıklığı ve damarlanmayı artırabilmesi nedeni ile güneş koruyucu kremler kullanmak oldukça önemlidir.

Rozaseanın tedavisinde lokal antibiyotik ve metranidazol içerikli kremler ve sistemik antibiyotik kullanılır. Ciltteki parazit taramasında demodeks parazitleri tesbit edildiğinde tedaviye antiparaziter kremler de eklenmelidir. Hastalığın şiddetine göre sistemik isotretinoin tedavisi de verilebilmektedir.