
Saç Dökülmesi
Normal saç döngüsü nedir?
Saçlarımız vücudumuzdaki diğer kıllarda olduğu gibi belirli bir döngü içerisindedir. Saçların aktif olarak uzadığı büyüme aşamasına Anagen faz denir bu dönemde saçlar ayda 1cm olacak şekilde uzar; bu ortalama 3 yıl sürmektedir. Daha sonra birkaç hafta süren bir duraksama dönemi olur ( bu faz katagen fazdır) ve saçlar artık büyümez. Saçlar katagen fazdan hemen sonrasında Telogen adı verilen faza geçer uykuda kalır. Bu evredeki kıl follikülünde herhangibir üretim olmaz, mevcut saçların kökleri olan bağlantısı gevşemiştir. Üç ay süren bu sürecin sonunda saçlar dökülür ve saç üretimi yeniden başlar. Bu saç döngüsünün normal bir sonucu olarak tarakla, fırça ile, banyoda veya yastıkta günlük 50-100 adet saç dökülmesi normal kabul edilir.
Saç dökülmesinin sebepleri nelerdir?
Çeşitli şekillerde saç dökülmeleri karşımıza çıkmaktadır. En sık karşılaşılan saç dökülme şekli hem erkek hem kadınlarda gözlenen Telogen dökülme adı verilen geçici saç dökülmesidir. Daha ilerleyici ve inatçı olan Androgenetik Alopesi de bir diğer sık görülen dökülme şeklidir. Bazı dermatolojik hastalıklar da saçlı deri ve saç köklerini etkileyerek saç dökülmesine sebep olabilmektedir.
Telogen Saç dökülmesi nelerdir?
Saçlar normal yaşam döngülerinin sonunda dökülür. Araya giren tetikleyici bir sebep saçların hızla telogen evreye geçmesine sebep olur ve saçlar yoğun bir şekilde dökülür. Bu dökülme B12 vitamin eksiklikleri, demir eksikliği, kaza, stres, mevsim değişiklikleri, bazı ilaçlar, tiroid hastalıkları gibi tetikleyici bir sebep sonucunda ortaya çıkar. Genellikle sebep ortadan kalkınca düzelme gözlenir.
Androgenetik saç dökülmesi nedir?
Erekek tipi veya genetik dökülme olarak adlandırılan bir diğer dökülme şekli de Androgenetik Alopesi dir. Androgenetik alopesi kadın ve erkeklerde genetik olarak belirlenmiş ve androjen hormonların rol oyanadığı ilerleyici saç dökülme şeklidir. Asıl sebebin saç folliküllerindeki reseptörlerin Androjen hormonlara duyarlılığının artması ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Saçların büyüme evreleri kısalmış, saçların kalınlıkları-yoğunlukları azalmıştır. Bu dökülme şeklinde saçların ön ve tepe kısımlarında dökülme gözlenir. İlerleyen süreçte dökülme kalıcı olur.
Dermatolojik hastalıklara bağlı saç dökülmesi nedir?
Halk arasında saç kıran olarak bilinen ve alopesi areata adı verilen bir dökülme şekli vardır. Bu hastalık saçta yama şeklinde dökülme alanları ile seyreder. Bazen bu dökülmeler geniş alanlara yayılıp saçların tümünde hatta kaş,kiprik veya vücut kıllarında dahi dökülmeye neden olabilir. Saçlı deride yerleşip kıl köklerini etkileyen başka bir çok dermatolojik hastalıklar daha vardır. Bunlar arasında psodopelad, liken planoplaris, epidermolizis bülloza, saçlı derinin iltihapları, saçlı derinin mantar hastalıklarını sayabiliriz. Bu hastalıklar yerlerinde skar bırakarak ve kıl köklerine hasar vererek kalıcı saç kaybı yaratabilmektedir; bu nedenle mutlaka tedavi edilmeleri gerekir.
Saç Çoğaltma Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Dökülen saçların yeniden çoğaltılması için çeşitli tedavi alternatifleri mevcut. Saç çoğaltma tedavileri; vitamin ve büyüme faktörleri içeren ilaçlarla yapılan mezoterapi, kişilerin kendi kanından elde edilen plazma ile yapılan PRP tedavisi ve Kök hücre teknolojisi ile üretilen eksozom tedavileri.
Tedaviler 15-30 günlük aralarla seanslar şeklinde uygulanıyor. Saç dökülmesini şiddetine göre seans sayısı değişmele birlikte 5-6 seans gerekmektedir.
